ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

You are here:

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Πολλές φορές η δυσμορφία στο σχήμα της μύτης επηρεάζει την αναπνοή και σε συνδυασμό με στραβό διάφραγμα και διογκωμένες ρινικές κόγχες προκαλεί σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, κεφαλαλγίες και ιγμορίτιδες.

Αυτά τα προβλήματα δεν μπορούν να διορθωθούν με φαρμακευτική αγωγή . Απαιτείται ευθειασμός της μύτης εξωτερικά και εσωτερικά και ενίσχυση της στήριξης στην περιοχή των ρινικών βαλβίδων.

Επίσης ένα σοβαρό θέμα που περικλείεται στην έννοια της λειτουργικής ρινοπλαστικής είναι η κλίση του ακρορρινίου .

Μία γαμψή πτωτική μύτη δε διευκολύνει τη δίοδο του αέρα . Η διόρθωση γίνεται με τεχνικές συρραφής που στηρίζουν την κορυφή και κατάλληλα μοσχεύματα  (extension), στο ρινικό διάφραγμα.

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Πολλοί άνθρωποι δεν είναι ευχαριστημένοι με την μύτη με την οποία γεννήθηκαν ή παρατήρησαν ότι η μύτη τους αλλάζει καθώς μεγαλώνουν. Σε κάποιους άλλους ένας τραυματισμός άλλαξε άσχημα την εικόνα της μύτης και το γεγονός αυτό είναι που αλλάζει και όλη την ψυχολογία τους.

Ακόμα και μία μικρή επιδιόρθωση μπορεί να κάνει την διαφορά στην όλη αρμονία του προσώπου.

Η ρινοπλαστική είναι ένα έργο τέχνης που περικλείει  τους νόμους της φυσικής και της δομικής μηχανικής ώστε να λειτουργεί τέλεια.

Οι αλλαγές που θα προταθούν από τον πλαστικό χειρουργικής προσώπου καθορίζονται από πολλούς παράγοντες  όπως το ύψος του ασθενή, η ηλικία, το πάχος του δέρματος ,η εθνικότητα αλλά και το σχήμα του προσώπου , η κλίση του μετώπου , τα μάτια  και το πηγούνι.

Το ζητούμενο είναι να επιτύχουμε μία φυσική μύτη και όχι μία μύτη που δείχνει χειρουργημένη.

Η φιλοσοφία της καλά μελετημένης μοντέρνας ρινοπλαστικής δεν είναι αφαιρετική όπως στο παρελθόν αλλά φροντίζει  αλλού να λεπτύνει και να στενέψει τις ανατομικές δομές που είναι ογκώδεις και ταυτόχρονα να αυξήσει ή να ενισχύσει τις δομές που είναι αδύναμες , ώστε να έχουμε ομοιόμορφο αισθητικό αποτέλεσμα και κυρίως σταθερότητα στο πέρασμα του χρόνου.

Αξίζει να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει μία τεχνική  για κάθε στάδιο της ρινοπλαστικής που να ταιριάζει  σε όλες τις μύτες. Πρέπει να θεωρήσουμε πλέον την κάθε επέμβαση απόλυτα εξειδικευμένη   και στοχευμένη στο κάθε περιστατικό.  Βασίζεται στη χειρουργική κρίση , τις γνώσεις και την επιδεξιότητα του χειρουργού.

EΠΑΝΟΡΘΩΤΙΚΗ ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Η διορθωτική ρινοπλαστική είναι μία κατηγορία ρινοχειρουργικής η οποία διορθώνει προβλήματα που δημιουργήθηκαν από προηγούμενη επέμβαση ή προβλήματα που δεν διορθώθηκαν κατάλληλα.

Αναλαμβάνει τόσο αισθητικές όσο και λειτουργικές επιπλοκές από προηγούμενο χειρουργείο ή τραυματισμό.

Η διορθωτική και επανορθωτική ρινοπλαστική αποτελεί μεγάλο μέρος της χειρουργικής της κα.Κυπραίου εδώ και πολλά έτη. Με διορθωτικές επεμβάσεις σε χιλιάδες  ιδιαίτερα δύσκολα  περιστατικά. Η πρώτη στην Ελλάδα που εφάρμοσε και εφαρμόζει την ολική αποκατάσταση του χόνδρινου και οστέινου σκελετού της μύτης αλλά και του ρινικού διαφράγματος με μοσχεύματα πλευρικού χόνδρου . Μία μέθοδος στην οποία εξειδικεύτηκε στην Αμερική και εφαρμόζει στην Ελλάδα από το 2008.

Έχει μεγάλη εμπειρία , τεχνική επιδεξιότητα , εξειδικευμένες γνώσεις η οποία προέρχεται από χιλιάδες ώρες στις οποίες έχει αφιερωθεί στην εκτέλεση επιτυχημένων διορθωτικών ρινοπλαστικών τα τελευταία 15 έτη.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΗ

Η εκτίμηση της δυσμορφίας της μύτης είναι κρίσιμη. Λεπτομερές ιστορικό ,πριν και μετά το προηγούμενο χειρουργείο που αφορά την εικόνα αλλά και την λειτουργία της μύτης. Να ξεκαθαριστεί τί ακριβώς ενοχλεί τον ασθενή και ποιές είναι οι προσδοκίες του.

ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ:

Να γίνει διάγνωση των ανατομικών δυσμορφιών, με επισκόπηση, με ψηλάφηση, με ακτινολογικό έλεγχο και ενδοσκόπηση της μύτης και να γίνει εκτίμηση του εναπομείναντος ρινικού διαφράγματος, των ρινικών βαλβίδων, των συμφύσεων και τυχόν προβλημάτων στον βλεννογόνο της μύτης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ:

Οι περισσότεροι συγγραφείς συμφωνούν ότι η διορθωτική επέμβαση γίνεται τουλάχιστον 1 χρόνο μετά την προηγούμενη επέμβαση. Ο χρόνος αυτός επιτρέπει την επούλωση των ιστών, την ωρίμανση των ουλών και μειώνει τον κίνδυνο μίας περαιτέρω δυσμορφίας που οφείλεται σε κακή ποιότητα δέρματος.

Επίσης ο χρόνος αυτός επιτρέπει την καλύτερη αξιολόγηση των προβλημάτων της μύτης παρόλο που η διαδικασία συρρίκνωσης διαρκεί για κάποια χρόνια. Κάποιες φορές όταν η διόρθωση είναι μικρή, όπως μία ανεπαρκής οστεοτομία, μπορεί να γίνει γρηγορότερα του 1 έτους.

 ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ  ΠΛΑΝΟ:

Η ανοικτή προσπέλαση απαιτεί μεγαλύτερη αποκόλληση των μαλακών ιστών αλλά μας δίνει μοναδική άποψη των δομικών ιστών της μύτης, οδηγώντας σε ακριβή διάγνωση αλλά και χειρουργικούς χειρισμούς των ιστών με τα δύο χέρια.

Άλλα προνόμια της ανοικτής μεθόδου είναι η στερεοσκοπική όραση, ο έλεγχος της αιμορραγίας, η ακρίβεια στην τοποθέτηση των μοσχευμάτων και των συρραφών.

Τα μοσχεύματα strut, spreader, shield τοποθετούνται με άνεση και σωστό σχεδιασμό.

Η ανοικτή προσπέλαση ρινοπλαστικής προτιμάται από εξειδικευμένους ρινοπλαστικούς ιδιαίτερα για την άριστη διάπλαση του ακρορρινίου.

Συνηθισμένα προβλήματα που χρειάζονται επανόρθωση που είναι:

  • Μειωμένη προβολή (κοντή μύτη)
  • Κακή κλίση ακρορρινίου
  • Ασυμμετρίες ακρορρινίου
  • Υπερβολική στροφή προς τα επάνω
  • Αυξημένη προβολή κορυφής (απέχει πολύ από το πρόσωπο)
  • Μυτερή μύτη
  • Υπερβολικά στενή και χαμηλή ράχη
  • Συρρικνωμένη κορυφή με πλατιά ράχη

Κάθε ιδιαίτερο πρόβλημα στο σχήμα και την δομή της μύτης αντιμετωπίζεται με συγκεκριμένες διορθωτικές τεχνικές. Η χρήση μοσχευμάτων από τον ίδιο ασθενή είναι σε κάθε περίπτωση απαραίτητη.

Η πηγή και η έκταση των μοσχευμάτων αυτών εξαρτάται από το περιστατικό.

Η σωστή αξιολόγηση, ο σχεδιασμός και η άρτια εκτέλεση της επέμβασης μας δίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα λειτουργικά και αισθητικά και κυρίως με διάρκεια στον χρόνο.