ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

You are here:

Πότε χρειάζεται η άνω βλεφαροπλαστική;

Οι ασθενείς συνήθως παραπονιούνται για την κουρασμένη έκφραση των ματιών τους που προκαλείται κυρίως από τη χαλάρωση του δέρματος του άνω βλεφάρου.

Πολλές φορές η περίσσεια δέρματος είναι τόσο μεγάλη που καλύπτει τις βλεφαρίδες και μειώνει το οπτικό πεδίο.

Ωστόσο πρέπει να γίνει εκτίμηση της πτώσης των φρυδιών, σε μεγαλύτερες ηλικίες, ώστε να μετρηθεί η πραγματική περίσσεια δέρματος των βλεφάρων.

Ποια τα στάδια της επέμβασης της άνω βλεφαροπλαστικής;

Η βασική τεχνική της άνω βλεφαροπλαστικής στην αφαίρεση της περίσσειας μαλακών ιστών έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μια φυσική βλεφαρική πτυχή.

Όσον αφορά την ποσότητα του δέρματος που θα αφαιρεθεί χρειάζεται προσεκτικός σχεδιασμός ώστε το σχήμα του άνω βλεφάρου να είναι ιδανικό και να αποφύγουμε τον λαγόφθαλμο και την ξηρότητα του ματιού.

Για τους άνδρες δεν είναι επιθυμητό να δημιουργήσουμε βαθιά βλεφαρική πτυχή καθώς αυτό είναι χαρακτηριστικό στο γυναικείο μάτι.

Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία είτε με νυστέρι είτε με πολύ λεπτή διαθερμία ή με CO2 laser.

Η άνω βλεφαροπλαστική με αφαίρεση περίσσειας δέρματος θα μπορούσε να γίνει σε επίπεδο ιατρείου, αλλά πολλές φορές χρειάζεται αφαίρεση λίπους στο άνω βλέφαρο , το οποίο θα γίνει προσεκτικά στο άνω και μέσο τμήμα του βλεφάρου και ανόρθωση της έξω γωνίας του φρυδιού όπου απαιτείται.

Θα αποκτήσουμε την καλύτερη ποιότητα ουλής που τελικά δεν θα είναι διακριτή με προσεκτικές ενδοδερμικές λεπτές ραφές.

Τα ράμματα αφαιρούνται σε 4 ημέρες ενώ τα οιδήματα είναι ήπια και ποικίλουν μεταξύ των ασθενών με διάρκεια 8 – 10 ημερών.

Ποιός είναι ο ρόλος της κάτω βλεφαροπλαστικής;

Ο αισθητικός ρόλος της κάτω βλεφαροπλαστικής είναι να ξεπεράσει την κουρασμένη και βαριά όψη του κάτω βλεφάρου ώστε να λάμψει και να ανανεωθεί η περιοχή του ματιού.

Η φιλοσοφία της επέμβασης έχει αναπτυχθεί περισσότερο τα τελευταία χρόνια ώστε να έχουμε προβλέψιμα και αισθητικά αποτελέσματα.

Έχει σημασία να δημιουργήσουμε αμυγδαλωτό σχήμα στο μάτι και η έξω γωνία του να είναι ελαφρά ψηλότερα από την έσω.

Δεν πρέπει να αφαιρείται πολύ λίπος και δέρμα από το κάτω βλέφαρο ώστε να μην δείχνει το μάτι “άδειο” και να μην αυξάνεται η πιθανότητα να τραβηχτούν οι βλεφαρίδες προς τα κάτω (εκτρόπιο)

Επομένως η επέμβαση τα τελευταία χρόνια έχει σκοπό να δημιουργήσει πιο νεανικό και γεμάτο κάτω βλέφαρο με διατήρηση ή μετάθεση του λίπους σε άλλες θέσεις, με χρήση laser και αντιμετώπιση της έλλειψης όγκου στο μέσο τμήμα του προσώπου.

Ποια τα στάδια της επέμβασης της κάτω βλεφαροπλαστικής;

Επιλογή διαδερμικής ή εσωτερική (μέσω του βλεννογόνου) βλεφαροπλαστική, εάν απαιτηθεί τομή γίνεται 2 – 3 mm κάτω απ’ τις βλεφαρίδες η οποία επεκτείνεται ελαφρώς προς τα έξω.

Το δέρμα και ο μυς του κάτω βλεφάρου αποκολλώνται προσεκτικά ώστε να καθορίσουμε την περίσσεια που θα αφαιρεθεί.

Στις περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο το έσω και μέσο διαμέρισμα λίπους θα μειωθεί, με προσοχή στην αιμόσταση.

Εάν έχει προεγχειρητικά σημειωθεί ανεπάρκεια ιστών στην περιοχή των ζυγωματικών, θα γίνει γέμισμα της περιοχής αυτής με λίπος.