ΩΤΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

You are here:

Τι είναι η αισθητική ωτοπλαστική (πλαστική αυτιών);

Τα πεταχτά αυτιά είναι η πιο συνηθισμένη εκ γενετής παραμόρφωση στην περιοχή κεφαλής και τραχήλου. Διακρίνουμε τρεις διαφορετικές παραμορφώσεις :  ελλιπής διάπλαση της πτυχής  της ανθέλικας, ευμεγεθής και ψηλή κόγχη, πεταχτό λοβίο.

Τα 2/3 των ασθενών έχουν θετικό κληρονομικό ιστορικό. Παρατηρείται ισχυρή συσχέτιση της εμφάνισης αυτής με σχόλια , κακή κριτική , κακή εντύπωση με την πρώτη ματιά, έχει συνέπειες καθημερινής κοινωνικής συναλλαγής.

Επομένως με τη διόρθωση των πεταχτών αυτιών έχουμε βελτίωση της κοινωνικότητας και επίτευξη των  προσωπικών στόχων πιθανότατα ως αποτέλεσμα της αυξημένης αυτοπεποίθησης.

Στόχος της επέμβασης είναι να δημιουργήσει αισθητικά όμορφα , φυσικά , συμμετρικά κατά το δυνατόν αυτιά, που να μη μοιάζουν χειρουργημένα. Η απόσταση τους από το κρανίο να είναι περίπου στα 15 mm  ενώ πρέπει  να διατηρείται η οπισθοωτιαία σχισμή. Ο άνω και κάτω πόλος να βρίσκονται στην ίδια ευθεία και η ανθέλικα  να είναι πάντα επί τα εντός της έλικας στο en face .

Το περίγραμμα και η επιφάνεια του αυτιού πρέπει να είναι ομαλή χωρίς ουλές και προεξοχές .

Πως γίνεται η επέμβαση της πλαστικής αυτιών;

Υπάρχουν τεχνικές που δημιουργούν τις πτυχώσεις του αυτιού με ραφές και άλλες που χαράζουν ή αφαιρούν τμήματα χόνδρου από το αυτί προκειμένου να το διαπλάσουν.

Την τελευταία δεκαετία έχουμε απομακρυνθεί από τις τεχνικές που κόβουν τους χόνδρους καθώς προκαλούν επιπλοκές όπως αιματώματα και αιχμηρές αφύσικες προεξοχές στην επιφάνεια του αυτιού.

Με τις ραφές επιτυγχάνουμε διάπλαση στο σχήμα του αυτιού και μειώνουμε τις αποστάσεις του από το κρανίο. Στην παιδική ηλικία η επιτυχία είναι μεγαλύτερη αφού ο χόνδρος είναι μαλακός και εύπλαστος.

Στους ενήλικες όταν έχουν ιδιαίτερα παχείς και σκληρούς χόνδρους θα εφαρμόσουμε συνδυασμό τεχνικών ώστε να επιτύχουμε σμίλευση χωρίς τάση. Θα γίνει ετσι αναλόγως του περιστατικού, ελαφρά απόξεση του χόνδρου του πτερυγίου στην πρόσθια επιφάνεια του αλλά και μείωση του πάχους της κόγχης ώστε να μπορέσει το αυτί να καθίσει σωστά στην ιδανική θέση και το αποτέλεσμα να είναι μετά την επέμβαση μόνιμο.

Τι είναι η φροντίδα της τομής με κρημνό μαλακών μορίων;

Πρόκειτε για ειδική μέθοδο για να μην ψηλαφώνται τα ράμματα της ωτοπλαστικής αλλά και να μην απογυμνώνεται ο ωτικός χόνδρος στο πίσω τμήμα.

Μετά το τέλος των ραφών και τη δημιουργία της νέας ανθέλικας , οι ραφές καλύπτονται με κρημνό μαλακών μορίων ο οποίος έρχεται να σκεπάσει τις ραφές .

Αυτό σημαίνει προσεκτικό χειρισμό στο δέρμα , διατήρηση των μαλακών μορίων ώστε το αυτί να είναι και πάλι ομαλό στην αφή , να μην κινδυνεύουν να βγουν προς τα έξω τα ράμματα κάτι που αποτελεί συχνή επιπλοκή ωτοπλαστικής.

Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία σε ενηλίκους αλλά με ολική αναισθησία στα παιδιά καθώς η διάρκεια της είναι τουλάχιστον 1-1 ½ ώρα . Μπορεί να χρησιμοποιήσουμε απορροφήσιμα εξωτερικά ράμματα που δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν. Η τοποθέτηση κορδέλας ή αθλητικού επιδέσμου για 24 ώρες μετά την επέμβαση είναι απαραίτητη. Στη συνέχεια χρειάζεται μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου για 2 ή 4 εβδομάδες αναλόγως του περιστατικού.

Για την εφαρμογή νέων και εξελιγμένων τεχνικών με επιτυχία , εξασφαλείστε έναν πιστοποιημένο χειρουργό πλαστικής προσώπου.

Τι είναι η ωτοπλαστική ψωρίς τομή;

Ωτοπλαστική είναι η επέμβαση που αφορά τη διόρθωση των πεταχτών αυτιών. Αντιμετωπίζει συγγενείς ή αισθητικές δυσμορφίες που αφορούν κυρίως τη διάπλαση της ανθέλικας, του τσακίσματος δηλαδή στο πτερύγιο του αυτιού μας.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας ο χειρουργός θα χρησιμοποιήσει μη απορροφήσιμα ράμματα. Αυτά τα ράμματα θα τοποθετηθούν μέσα από το μικρό άνοιγμα μιας βελόνας, το οποίο δεν είναι ορατό με γυμνό μάτι.

Πρόκειται για ειδικά σχεδιασμένες διαδερμικές ραφές που τοποθετούνται από την πίσω πλευρά του πτερυγίου και διαπλάθουν το επιθυμητό σχήμα στο αυτί ενώ το ωθούν προς τα πίσω κοντά στο κρανίο. Η διαφορά με την κλασσική επέμβαση είναι ότι δεν γίνεται τομή και δεν αφαιρείται δέρμα από την πίσω πλευρά του αυτιού.

Η μέθοδος έχει μεγάλη επιτυχία, στα περιστατικά που έχει ένδειξη και τα αποτελέσματα έχουν υψηλό ποσοστό σταθερότητας σε βάθος χρόνου.

Σε περιστατικά με αυξημένη σκληρότητα χόνδρου η μέθοδος συνδυάζεται με πρόσθια απόξεση του χόνδρου με τη χρήση λεπτής ράσπας που θα μπει με μια μικρή τομή.

Η επιτυχία της μεθόδου εξαρτάται από την εμπειρία του χειρουργού και την τήρηση των μετεγχειρητικών οδηγιών. Τα αυτιά δεν πρέπει να βρέχονται την πρώτη εβδομάδα.

Ένας μέτρια πιεστικός επίδεσμος όπως αθλητική κορδέλα χρειάζεται συνεχώς τα πρώτα 24ωρα και στη συνέχεια μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου για 1 μήνα.

Συχνές Ερωτήσεις

Ποιά είναι η κατάλληλη ηλικία για να διορθώσουμε τα πεταχτά αυτάκια;

Το πτερύγιο του αυτιού έχει διαπλαστεί σε μεγάλο βαθμό σχεδόν με αυτό του ενήλικα, σε ηλικία 4 – 5 ετών. Επομένως, από αυτή την ηλικία συνιστάται η ωτοπλαστική και έχει μεγάλη επιτυχία αφού οι χόνδροι του παιδιού είναι ιδιαίτερα εύπλαστοι.

Χρειάζεται Νάρκωση; Παραμονή στο νοσοκομείο;

Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία στους ενήλικες και ολική αναισθησία στα παιδιά. Και στις δύο περιπτώσεις δεν χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 2 ώρες, αναλόγως του περιστατικού.

Ποια είναι η αποθεραπεία; Πότε βγαίνουν οι γάζες;

Οι γάζες και ο ελαστικός επίδεσμος γύρω απ’ το κεφάλι θα μείνουν μόλις 1 ημέρα. Στη συνέχεια μια απλή αθλητική κορδέλα τοποθετείται μόνιμα την πρώτη εβδομάδα και συνεχίζει μόνο το βράδυ για 1 μήνα. Ράμματα συνήθως έχουν πίσω απ’ το αυτί. Αυτά είναι απορροφήσιμα για τα παιδιά. Σε ενήλικους αφαιρούνται σε 8 – 10 ημέρες.

Είναι επώδυνη επέμβαση; Πότε φαίνεται το αποτέλεσμα;

Η ωτοπλαστική δεν είναι επωδυνη επέμβαση. Εάν υπάρχει ελαφρά ενόχληση τις πρώτες μέρες δίνουμε απλά παυσίπονα. Το αποτέλεσμα φαίνεται αμέσως την επόμενη ημέρα και τα οιδήματα εάν υπάρχουν υποχωρούν την πρώτη εβδομάδα. Δεν υπάρχει περιορισμός στις δραστηριότητες από την πρώτη μέρα. Προσοχή βέβαια σε αθλήματα που απαιτούν σωματική επαφή, πιθανό και τραύμα στο αυτί.

Ταξίδι με αεροπλάνο επιτρέπεται;

Δεν υπάρχει καμία παρέμβαση στο μέσο αυτί και το τύμπανο, επομένως τα ταξίδια επιτρέπονται από την πρώτη μέρα.