ΡΙΝΙΚΟ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ

You are here:

Τι είναι το ρινικό διάφραγμα μύτης;

Το ρινικό διάφραγμα (μύτης) βρίσκεται εσωτερικά της μύτης, αποτελείται εμπρός  από χόνδρο και πίσω από οστό και χωρίζει την μύτη σε δύο χώρους .Εάν είναι υπερβολικά έκκεντρο, σπασμένο ή λοξό ,κάνει την αναπνοή πολύ δύσκολη.

Πολλοί άνθρωποι έχουν μία ασυμμετρία στις ρινικές οδούς και υπολογίζεται ότι το 80% έχουν κακή θέση στο διάφραγμα τους  χωρίς να το γνωρίζουν.

Μόνο τα σοβαρότερα περιστατικά δημιουργούν σημαντική αναπνευστική δυσχέρεια και απαιτούν θεραπεία όπως εγχείρηση (χειρουργείο).

Ποια τα συμπτώματα του ρινίκου διαφράγματος;

Το συχνότερο σύμπτωμα ενός σκολιωτικού διαφράγματος είναι η ρινική συμφόρηση, συνήθως η μια πλευρά είναι πιο κλειστή από την άλλη.

Υποτροπιάζουσες ιγμορίτιδες είναι ένα άλλο σημάδι, όπως επίσης και:

  • Οι ρινορραγίες.
  • Πόνος στο πρόσωπο.
  • Κεφαλαλγίες.
  • Οπισθορρινική καταρροή.
  • Ηχηρή αναπνοή.
  • Έντονο ροχαλητό.
  • Σύνδρομο άπνοιας.

Α) Πως γίνεται ο κλασικός ευθειασμός ρινικού διαφράγματος;

Μέσω μιας μικρής τομής στο εσωτερικό της μύτης αποκολλάται ο ρινικός βλεννογόνος  και  από τις δύο μεριές και μένει στο μέσο  καθαρό το στραβό χόνδρινο διάφραγμα. Με ειδικό τούνελ αποκαλύπτεται και η οστέινη βάση του.

Τότε ο χειρουργός κατά βούληση αφαιρεί  κάθετα και οριζόντια τμήματα χόνδρου ώστε να μην προεξέχουν .

Η οστέινη βάση αφαιρείται με λεπτό οστεοτόμο γιατί συνήθως ενοχλεί τη δίοδο του αέρα. Οι οστέινες προεξοχές πίσω από το χόνδρινο διάφραγμα αφαιρούνται και αυτές.

Σε δύσκολα όμως  περιστατικά από τα πολλά  λοξά τμήματα που πρέπει να αφαιρεθούν , δεν αφήνουν σχεδόν τίποτα πίσω.

Εάν μείνει 1 εκατοστό χόνδρου  εμπρός και 1 εκατοστό κάτω από τη ράχη της μύτης είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί η στήριξη και επομένως  το σχήμα της μύτης για πολύ!!!!

Έτσι παρατηρούνται συχνά αλλαγές στο σχήμα της μύτης μετά την επέμβαση, η κορυφή πολύ συχνά πέφτει προς τα κάτω , το ίδιο και η ράχη στο μέσο τμήμα αυτής. Η στυλίδα υποχωρεί προς τα μέσα και τα ρουθούνια δείχνουν πιο πλατιά.

Οι αλλαγές αυτές παρατηρούνται τον 1ο χρόνο μετά την επέμβαση.

Επομένως στα ιδιαίτερα δύσκολα ή μετατραυματικά περιστατικά δεν αρκεί ο κλασικός ευθειασμός ρινικού διαφράγματος για να αντιμετωπιστούν με επιτυχία και χωρίς παρενέργειες .

Ενδοσκοπικό Διάφραγμα

Χρησιμεύει σε περιστατικά που έχουν τσακίσματα στο οπίσθιο τμήμα του διαφράγματος , όχι στο πρόσθιο!!

Με άκαμπτο ενδοσκόπιο Ο μοιρών   αφαιρούνται τμήματα χόνδρου και οστών από το οπίσθιο τμήμα του διαφράγματος.

Χρησιμοποιείται μερικές  φορές  μαζί με την ενδοσκοπική χειρουργική των παραρρίνιων κόλπων ( τα ιγμόρεια) .Δεν γίνεται όμως καμία διάπλαση χόνδρων .

Μόνο αφαίρεση χόνδρων και οστών που προεξέχουν.

Laser Διάφραγμα

Χρησιμοποιείται σε επιλεγμένα περιστατικά με μικρό πρόβλημα , μικρή έως μέτρια απόκλιση του χόνδρινου διαφράγματος.

Τεχνικά γίνεται εξάχνωση, ξύρισμα της άκανθας που προεξέχει, μαζί με το βλεννογόνο που την περιβάλλει.

Γίνεται έτσι ένα έγκαυμα που αφορά μία λωρίδα , 2-3mm σε ύψος , βλεννογόνου , χόνδρου και περιχόνδριου μαζί.

Η διαδικασία κρατά 5 λεπτά με τοπική αναισθησία. Φυσικά δεν χρειάζονται ταμπόν . Δεν γίνεται καμία διάπλαση των χόνδρων και δεν αφαιρούνται οστέινες προεξοχές.

Η  αφαίρεση ρινικού βλεννογόνου  εγκυμονεί κινδύνους για χρόνιες ρινίτιδες .

Η μέθοδος δεν είναι ασφαλής για αποκλίσεις χόνδρου και από τα δύο ρουθούνια, καθώς μπορεί να προκληθούν διατρήσεις διαφράγματος.

Β) Πως γίνεται η πλαστική ρινικού διαφράγματος με μετάθεση & σύνθεση χόνδρων;

Η πλαστική του ρινικού διαφράγματος είναι η πιο μοντέρνα προσέγγιση για το χειρισμό τόσο των απλών αλλά και των πιο περίπλοκων περιστατικών.

Γίνεται από ειδικά εκπαιδευμένο ρινοχειρουργό που έχει ευελιξία στη χρήση μοσχευμάτων.

Είναι η πλέον εξελιγμένη μέθοδος και χρησιμοποιείται  στα καλύτερα κέντρα ρινοχειρουργικής παγκοσμίως .

Η επέμβαση έχει στόχο να τροποποιήσει όλες τις αποκλίσεις πρόσθιες και οπίσθιες στο χόνδρο του ρινικού διαφράγματος  χωρίς τελικά να αφαιρεθεί τίποτα. Αυτά που θα αφαιρεθούν θα είναι μόνο τα προέχοντα τμήματα οστών.

Για το σκοπό αυτό θα γίνουν μεταθέσεις  τμημάτων χόνδρου , μεταφορά αυτών σε άλλη θέση, αφού λειανθούν, ώστε να μη μείνουν κενά στο εσωτερικό της μύτης.

Η τεχνική αυτή είναι ανεκτίμητης αξίας όταν υπάρχει λοξό πρόσθιο διάφραγμα . Το τσάκισμα του χόνδρινου διαφράγματος στο πρόσθιο τμήμα είναι πραγματικά δύσκολο στο χειρισμό του.

Άλλοι το χαράζουν για να αδυνατίσουν  την τάση του , άλλοι προσπαθούν να το χειριστούν  με ραφές και άλλοι τελικά το αφαιρούν  κάτι που  έχει συνέπειες στο σχήμα της μύτης. (παρατηρείται πτώση κορυφής).

Με την τεχνική της μετάθεσης αντιθέτως, το λοξό πρόσθιο διάφραγμα θα αντικατασταθεί  με ένα ισχυρό και ευθύ τμήμα διαφράγματος  που πήραμε από άλλη θέση.

Επίσης με την τεχνική αυτή αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά και μόνιμα τα μετατραυματικά και πολύ παρεκτοπισμένα διαφράγματα.

Το ίδιο ισχύει για τις διορθωτικές και επανορθωτικές επεμβάσεις ρινικού διαφράγματος με ή χωρίς ρινοπλαστική .. Η  σύνθεση θα γίνει με ότι έχει απομείνει από το παλαιό διάφραγμα ενώ το ‘’χτίσιμο’’ θα συνεχιστεί με ωτικούς ή  πλευρικούς χόνδρους του ίδιου ασθενή.

Γ) Πως γίνεται η εξωσωματική – ανοικτή μέθοδος ευθειασμού ρινικού διαφράγματος (Extracorporeal);

Εάν όλο το χόνδρινο διάφραγμα έχει σοβαρή παρεκτόπιση που ακουμπά στο απέναντι τοίχωμα της μύτης και πολλές φορές κάνει λοξή όλη τη μύτη η μόνη αποτελεσματική επέμβαση είναι η εξωσωματική.

Στην περίπτωση αυτή επειδή ένα εξαιρετικά λοξό διάφραγμα δεν μπορεί να διαπλασθεί από μέσα πρέπει να αφαιρεθεί όλο έξω από τη μύτη.

Τότε θα γίνουν οι τεχνικές διάπλασης στο χειρουργικό τραπέζι και θα συναρμολογηθεί ένα νέο ολόισιο διάφραγμα. Μερικές  φορές είναι καλό να υπάρχει ένα απορροφήσμο φύλλο PDS για να βοηθήσει στην τεχνική. Το νέο χόνδρινο διάφραγμα θα τοποθετηθεί πάλι  μέσα στη μύτη και θα στηριχθεί σε σταθερά σημεία.

Έτσι μόνο έχουμε άψογα , μόνιμα αποτελέσματα ολόισιου και ακέραιου διαφράγματος που διασφαλίζει και σταθερό ύψος κα σχήμα στη μύτη.

Όλες οι παραπάνω μοντέρνες τεχνικές διάπλασης του χόνδρινου διαφράγματος συνδυάζονται πολύ συχνά με μία ρινοπλαστική.

Η νέα ρινοπλαστική συνδυάζεται πάντα με τις νέες τεχνικές του ρινικού  διαφράγματος   που εκτελούνται φυσικά από τον ίδιο χειρουργό, αυξάνοντας έτσι την ευελιξία και την επιτυχία της επέμβασης.

Μπορούμε  έτσι να αντιμετωπίσουμε ακόμη πιο δύσκολα περιστατικά με μεγάλη σιγουριά και προβλέψιμα αποτελέσματα.

Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι το ρινικό διάφραγμα;

Βρίσκεται στο εσωτερικό της μύτης και τη χωρίζει σε δύο μέρη. Αποτελείται εμπρός από χόνδρο και πίσω από οστά. Αναπτύσσεται με την ηλικία και παίρνει το τελικό του σχήμα περίπου στα 16 με 18 έτη.

Πότε κανείς πρέπει να επισκεφτεί τον γιατρό; Ποιά συμπτώματα θα τον ανησυχούν;

Όταν έχει συνεχώς μπουκωμένη μύτη, όταν υπάρχουν εκκρίσεις και βλέννες χρόνια, έντονες κεφαλαλγίες, βάρος στο κεφάλι, συχνά επεισόδια ιγμορίτιδας, ωτίτιδας. Επίσης, πολλοί ασθενείς έχουν εξαρτηθεί από ρινικά σπρέι που τα παίρνουν χωρίς συνταγή ιατρού, χωρίς έλεγχο για πολλά έτη και καταλήγουν με μείωση όσφρησης, ξηρότητα μύτης, ρινορραγίες.

Ποιά είναι τα συνήθη εμπόδια στην αναπνοή μας;

Είναι το στραβό ρινικό διάφραγμα που μπορεί να κλείνει τη μία ή και τις δύο αναπνευστικές οδούς. Οι διογκωμένες ρινικές κόγχες, οι στενώσεις στα πλάγια της μύτης, στην περιοχή των ρινικών βαλβίδων καθώς και οι ρινικοί πολύποδες.

Πως φτιάχνεται το διάφραγμα; Υπάρχουν τομές;

Στην επέμβαση ρινικού διαφράγματος χρησιμοποιούμε μια κρυφή τομή στο εσωτερικό της μύτης. Από εκεί δημιουργούμε τούνελ με ειδικά λεπτά εργαλεία για την αφαίρεση των χόνδρινων και οστέινων προεξοχών που εμποδίζουν την αναπνοή. Τα νέα δεδομένα στην επέμβαση αυτή είναι η τέχνη στη διάπλαση των χόνδρων του διαφράγματος ώστε να διατηρήσουμε το μεγαλύτερο τμήμα τους και να έχουμε καλή στήριξη της μύτης. Laser δεν χρησιμοποιείται σε κανένα διεθνές κέντρο ρινοχειρουργικής, καθώς δεν έχει επιτυχία στη διάπλαση χόνδρων και οστών. Η αρχική τομή θα κλειστεί με 1 – 2 απορροφήσιμα ράμματα. Δεν χρησιμοποιούνται πλέον ταμπόν ή γάζες στη μύτη.

Με το διάφραγμα ισιώνει και η μύτη;

Πρόκειται για δύο διαφορετικές επεμβάσεις που θα χρειαστούμε προκειμένου να ισιώσει μια λοξή μύτη: είναι το διάφραγμα και η ρινοπλαστική. Μόνο η επέμβαση στο ρινικό διάφραγμα ενδέχεται να φέρει ένα μικρό αποτέλεσμα στο κάτω τμήμα μιας ήπιας λοξής μύτης.

Είναι επώδυνη επέμβαση; Ποιά η αποθεραπεία;

Η επέμβαση ρινικού διαφράγματος δεν είναι επώδυνη και περιλαμβάνει συχνά επέμβαση στις ρινικές κόγχες και ίσως τα ιγμόρεια. Οιδήματα και μώλωπες δεν υπάρχουν. Την επόμενη μπορεί να επιστρέψει κανείς στην εργασία του εάν δεν είναι χειρωνακτική. Έκθεση στην ήλιο και αεροβική άσκηση συνιστάται να αποφεύγονται τις πρώτες 15 ημέρες. Μπορεί κανείς να ταξιδέψει με αεροπλάνο μετά από 3 -5 ημέρες αναλόγως του περιστατικού.