ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ & ΟΖΙΔΙΑ ΛΑΡΥΓΓΑ

You are here:

Από τα συχνότερα αίτια που προκαλούν βράχνιασμα , κόπωση  , διακοπή φωνής είναι οι πολύποδες και τα οζίδια του λάρυγγα.

Παρατηρούνται τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά και είναι καλοήθη.

Α) Αντιμετωπιση πολύποδα & οζιδίων λάρυγγα με συντηρητική θεραπεία;

Η συντηρητική αγωγή έχει σχέση με τους αιτιολογικούς παράγοντες αφού τόσο τα οζίδια ( κάλοι)  όσο και οι πολύποδες φωνητικών χορδών έχουν σχέση με τη χρήση της φωνής  και την τεχνική.

Όσοι μιλούν πολύ, φωνάζουν, τραγουδούν χωρίς τεχνική, μπορεί να προκαλέσουν κόπωση και  τραυματισμό στις φωνητικές χορδές. Όταν οι τραυματισμοί αυτοί επαναλαμβάνονται σχηματίζονται προεξοχές του βλεννογόνου των φωνητικών χορδών που καταλήγουν άλλοτε σε οζίδια και άλλοτε σε πολύποδες .

Το κάπνισμα επίσης προκαλεί οίδημα και διόγκωση των φωνητικών χορδών.

Επομένως όταν διορθώσουμε  τους υποκείμενους αιτιολογικούς παράγοντες , κυρίως μέσω της λογοθεραπείας και εκπαίδευσης στη χρήση της φωνής θα έχουμε οδηγήσει στη θεραπεία  ιδιαίτερα όταν βρίσκονται σε αρχικό στάδιο.

Καλή υγιεινή της φωνής και ενυδάτωση βοηθούν πολύ στο να υποχωρήσουν οι οζοί και οι πολύποδες . Αυτό σημαίνει διακοπή ή έστω μείωση καπνίσματος , εισπνοή ατμών, λήψη υγρών.

Όταν πρόκειται όμως για μεγάλους πολύποδες που δημιουργούν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα κόπωση και δύσπνοια στον ασθενή ή για περιστατικά ύποπτα για κακοήθεια ή ένδειξη για χειρουργική επέμβαση είναι απόλυτη.

Β) Αντιμετωπιση πολύποδα & οζιδίων λάρυγγα με χειρουργική θεραπεία;

Η πλέον σύγχρονη επέμβαση για την αφαίρεση πολυπόδων φωνητικών χορδών είναι η φωνοχειρουργική .

Αυτή αφορά  τις καλοήθεις παθήσεις λάρυγγα όπως πολύποδες και ευμεγεθή οζίδια. Απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί που γίνονται με υψηλής ευκρίνειας χειρουργικό μικροσκόπιο και εξαιρετικά λεπτά εργαλεία. Η χρήση ενός μικροκρημνού από τον βλεννογόνο της φωνητικής χορδής  είναι πολύ αποτελεσματική ώστε να μην  υπάρχει ελεύθερη τραυματική επιφάνεια , να διευκολυνθεί η επούλωση και επομένως η ομιλία.

Η χρήση CO2 laser θεωρείται επίσης ασφαλής και αποτελεσματική.

Η επέμβαση διαρκεί περίπου ½  ώρα απαιτείται ολική αναισθησία , αλλά βραχεία νοσηλεία δηλαδή ο ασθενής φεύγει αυθημερόν. Η επέμβαση είναι απόλυτα ανώδυνη.

Ποιες είναι οι μετεγχειρητικές οδηγίες;

Συνίσταται διακοπή ομιλίας μετά το χειρουργείο η οποία εξαρτάται από το μέγεθος και τη θέση της βλάβης, την επέμβαση που έγινε αλλά και την κατάσταση του ασθενούς . Συνήθως χρειάζεται 3 ήμερη αφωνία και σταδιακή επάνοδο στην κανονική ομιλία σε 10-15 μέρες.

Διατροφή ελεύθερη.

Ποια τα ποσοστα επιτυχίας των αποτελεσμάτων και της πρόγνωσης;

Η επέμβαση για την αφαίρεση πολυπόδων και οζιδίων φωνητικών χορδών είναι ασφαλής και αποτελεσματική και τα αποτελέσματα είναι να βελτιώνει τη φωνή, την αεροδυναμική ( την εισπνοή) και τον στροβοσκοπικό έλεγχο.

Η πιθανότητα να εμφανιστούν πάλι πολύποδες και οζίδια έχει σχέση με την κακή χρήση της φωνής και τους κανόνες υγιεινής που κυρίως αφορούν  το κάπνισμα , αλκοόλ και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Συνιστάται μετεγχειρητικά να γίνουν συνεδρίες λογοθεραπείας , διακοπή καπνίσματος  και προστατευτική θεραπεία ΓΟΠ (κατά της παλινδρόμησης ).

Οι ασθενείς  που δεν μπορούν ή δε θέλουν να τηρήσουν τις οδηγίες είναι κακοί υποψήφιοι για φωνοχειρουργική τεχνική.

Τι είναι ο καρκίνος λάρυγγα;

Αναπτύσσεται σε οποιοδήποτε τμήμα του  : γλωττίδα , υπέρ και υπογλωττιδικά . Οι περισσότεροι λαρυγγικοί καρκίνοι αναπτύσσονται στη γλωττίδα όπου εκεί βρίσκονται οι φωνητικές χορδές. Επομένως ο ασθενής παρατηρεί παρατηρεί βράχνιασμα στη φωνή του που με την πάροδο του χρόνου επιδεινώνεται .

Η διάγνωση γίνεται με την ενδοσκόπηση λάρυγγα και απεικονιστικό έλεγχο όπως αξονική ή μαγνητική τραχήλου αλλά και θώρακος .

Σε υποψία καρκίνου γίνεται άμεσα βιοψία υπό γενική αναισθησία.

Θεραπεία γίνεται αναλόγως του σταδίου της νόσου.

Σε πρώιμους καρκίνους λάρυγγα που εντοπίζονται σε συγκεκριμένες περιοχές προτιμάται ο χειρουργικός καθαρισμός με laser.

Η ακτινοθεραπεία αποτελεί επίσης αποτελεσματική θεραπεία στον πρώιμο καρκίνο λάρυγγα.

Εάν αντιμετωπιστεί άμεσα,  η πρόγνωση για τον καρκίνο λάρυγγα  είναι πολύ καλή και τα ποσοστά επιβίωσης υψηλά σε όλες τις ηλικίες.