ΠΑΙΔΟ ΩΡΛ

You are here:

Οι πιο συνήθεις ασθένειες όπως οξεία αμυγδαλίτιδα, ιγμορίτιδα και φλεγμονές των ώτων (οξεία μέση ωτίτιδα) αντιμετωπίζονται με τα πλέον σύγχρονα πρωτόκολλα φαρμακευτικής αγωγής και χρησιμοποιούνται οι πιο προηγμένες τεχνικές όταν απαιτείται χειρουργική θεραπεία.

Αντιμετωπίζονται επίσης πιο εξειδικευμένα, τραύματα προσώπου και ώτων, δυσμορφίες ρινός ή χείλους από συγγενείς παθήσεις ( λαγόχειλο, λυκόστομα), καλοήθεις όγκοι ρινός (π.χ δερμοειδής κύστη), αφεστώτα ώτα (πεταχτά αυτιά) με ειδικές τεχνικές  πλαστικής χειρουργικής και αποκατάστασης. Αντιμετωπίζονται κατάγματα ρινός και ρινικού διαφράγματος.

Τι είναι η αμυγδαλεκτομή & η αδενοτομή;

Οι αμυγδαλές βρίσκονται στο βάθος του στόματος , στον  φάρυγγα, θεωρείται ότι βοηθούν στην αντιμετώπιση των φλεγμονών παράγοντας αντισώματα καθώς αποτελούνται από λεμφικό ιστό. Όταν φλεγμαίνουν δημιουργούν την οξεία αμυγδαλίτιδα  .

Εάν ένα παιδί παρουσιάζει τουλάχιστον 2-3 επεισόδια οξείας  αμυγδαλίτιδας ανά έτος  ,έχει ένδειξη να αφαιρέσει τις αμυγδαλές του .

Απόλυτη ένδειξη αμυγδαλεκτομής αποτελεί και το περιαμυγδαλικό απόστημα .

Τα κρεατάκια ( αδενοειδείς ) μοιάζουν με τις αμυγδαλές καθώς αποτελούνται επίσης από λεμφικό ιστό . Βρίσκονται σε ένα χώρο  στην οροφή του στόματος και δε φαίνονται όταν απλώς κοιτάμε το στόμα. Για να τα δούμε χρειαζόμαστε εύκαμπτο ενδοσκόπιο που θα μπει από τη μύτη ή θα γίνει ειδική ακτινογραφία.

Τα κρεατάκια δημιουργούν  προβλήματα και πρέπει να αφαιρεθούν όταν είναι υπερτροφικά και όταν φλεγμαίνουν. Δημιουργούν επίμονες ρινίτιδες και ωτίτιδες στα παιδιά.

Διογκωμένες  αμυγδαλές και κρεατάκια ευθύνονται  επίσης  για το επικίνδυνο σύνδρομο υπνικής άπνοιας.

Το σύνδρομο αυτό αποτελεί απόλυτη ένδειξη αμυγδαλεκτομής και αδενοτομής .

Ποια η διαδικασία της επέμβασης;

Η αμυγδαλεκτομή και αδενοτομή γίνονται με ολική αναισθησία. Ο πατέρας ή η μητέρα  συνοδεύουν  το παιδί στη χειρουργική αίθουσα μέχρι να κοιμηθεί και ξαναέρχονται μόλις ξυπνήσει. Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου μισή ώρα και γίνεται με τις πλέον σύγχρονες τεχνικές. Η νοσηλεία είναι βραχεία  και η ανάρρωση στα παιδιά πολύ γρήγορη.

Τι είναι η μυριγγοτομή;

Είναι μία χειρουργική επέμβαση κατά την οποία ανοίγουμε μια μικροσκοπική τομή  στον τυμπανικό υμένα ώστε να αφαιρέσουμε το υγρό που έχει συσσωρευτεί πίσω από αυτόν.

Ένας μικρός σωληνίσκος μπορεί να τοποθετηθεί στην οπή ώστε να αεριστεί το αυτί για μεγάλο διάστημα έτσι ώστε να μην ξαναμαζέψει υγρά.

Εάν δεν μπει σωληνίσκος η οπή θα κλείσει σε 2-3 μέρες . Από την άλλη ο σωληνίσκος εάν μπει θα πέσει μόνος του σε 6 περίπου μήνες.

Ενδείξεις για μυριγγοτομή είναι:

  • Επιμένουσα εκκριτική ωτίτιδα με πτώση ακοής
  • Δυσλειτουργία ευσταγχιανούς σάλπιγγας από ρινικές φλεγμονές  και διογκωμένα κρεατάκια

Υπνική Άπνοια Σε Παιδική Ηλικία

Απόφραξη αεραγωγών (μύτης , φάρυγγα, λάρυγγα ) , διακοπή αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου.

Ποια ειναι η διάγνωση για την υπνική άπνοια για την παιδική ηλικία;

  • Ανήσυχο ύπνο – ιδρώτες
  • Ροχαλητό
  • Υπερκινητικότητα
  • Χαμηλή απόδοση στα μαθήματα
  • Δυσκολία στην κατάποση φαγητού

Ποια η θεραπεία για την υπνική άπνοια;

Τι είναι η παιδιατρική ρινοπλαστική;

Παραδοσιακά τα παιδιά χειρουργούνται για προβλήματα ρινικού διαφράγματος και ρινοπλαστικής μετά τα 16-18 έτη. Αυτό γιατί η μύτη αναπτύσσεται μέχρι τότε. Οι έρευνες όμως απέδειξαν ότι εάν γίνει περιορισμένη επέμβαση σε συγκεκριμένες περιοχές του οστού ή του χόνδρου της μύτης δεν θα επηρεαστεί η ανάπτυξη της.

  • Έτσι σε περιστατικά με ατυχήματα και κατάγματα στη μύτη που προκαλούν σημαντική παραμόρφωση στο σχήμα της αλλά ταυτόχρονα και λειτουργικά προβλήματα από μετατόπιση του ρινικού διαφράγματος  έχουμε δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να επέμβουμε.
  • Θα τοποθετήσουμε το διάφραγμα στη σωστή  του θέση και θα ισιώσουμε  τη μύτη ώστε να αναπτυχθεί σε σωστή βάση και εάν χρειαστεί σε μεγαλύτερη ηλικία θα γίνει κανονική επέμβαση διαφράγματος.
  • Σε αντίθεση περίπτωση εάν αφήσουμε τα κατάγματα και την παραμόρφωση στη μύτη ως έχουν, τότε μεγαλύτερη ηλικία τα προβλήματα θα είναι μεγαλύτερα καθώς η ανάπτυξη  θα έχει οδηγηθεί σε λάθος δρόμο  και θα απαιτηθεί ένα πολύ σοβαρότερο χειρουργείο ρινοπλαστικής  για μία  καθυστερημένη αποκατάσταση  και ως τότε  το παιδί  θα ζει με κακή αναπνοή αλλά και με ένα εμφανές στίγμα στο πρόσωπο.

Τραύματα & Συγγενείς Παθήσεις Στο Πρόσωπο

Η σύγκλειση τραυμάτων στο πρόσωπο του παιδιού και ιδιαίτερα στα χείλη , τη μύτη , τα μάτια είναι υψίστης σημασίας για την αισθητική των περιοχών αυτών , τη λειτουργικότητα , την ανάπτυξη  και την ψυχολογία του παιδιού.

Η προετοιμασία του χειρουργικού πεδίου , οι κανόνες  συρραφής , η μετεγχειρητική φροντίδα του τραύματος όλα έχουν  σημασία  για την κάλυψη της ουλής.

Καλοήθεις όγκοι όπως δερμοειδής κύστη και αιμαγγειώματα στο δέρμα της μύτης χρειάζονται προσεκτική αφαίρεση και χειρισμό του ελλείμματος που θα αφήσουν , με ειδικούς κρημνούς δέρματος .

Εκ γενετής ανωμαλίες όπως οι σχιστίες χείλους , υπερώας  , ρινός είναι απαραίτητο να κλείσουν τους πρώτους μήνες από τη γέννηση  ώστε να μπορεί  το παιδί να φάει και να αρχίσει να παράγει το λόγο.

Χρειάζονται επίσης συμπληρωματικές επεμβάσεις στα επόμενα έτη ώστε να ξεπεράσουμε τα εμφανή κοινωνικά στίγματα που προκαλούν οι παραμορφώσεις στο άνω χείλος και τη μύτη.

Όλα τα παραπάνω γίνονται με επιτυχία από τον εξειδικευμένο ρινοπλαστικό.

Πως γίνεται η ωτοπλαστική σε παιδιά;

Πολύ συχνή συγγενής ανωμαλία άλλοτε ήπια και άλλοτε ιδιαίτερα εμφανής και ενοχλητική. Συνηθέστερο αίτιο η απλασία της ανθέλικας , του φυσικού  τσακίσματος του πτερυγίου. Ιδανική ηλικία για διόρθωση τα 4-5 έτη  πριν το παιδί πάει σχολείο και γίνει  αντικείμενο κριτικών.

Ποιες οι τεχνικές ωτοπλαστικής;

Ωτοπλαστική χωρίς τομές

Γίνεται διαδερμική συρραφή με προσθία απόξεση του ωτικού χόνδρου ώστε να λυγίσει. Συνιστάται σε περιστατικά με μέτρια προβλήματα.

Οπίσθια τοποθέτηση της κόγχης

Σε πολλά παιδιά υπάρχει μία προβολή της κόγχης , του κεντρικού κυπελλοειδούς τμήματος  του πτερυγίου  προς τα εμπρός . Η διόρθωση περιλαμβάνει τη χρήση μόνιμων ραμμάτων από τη κόγχη προς το κρανίο.

Πλαστική της ανθέλικας

Στα πεταχτά αυτιά όλες οι τεχνικές ωτοπλαστικής στοχεύουν στη διάπλαση μίας νεοέλικας , δηλαδή του φυσικού τσακίσματος του αυτιού που λείπει.

Η κλασική διόρθωση κατά Mustarde χρησιμοποιεί  τρία βασικά ράμματα,   μέσω οπισθοωτιαίας τομής και δίνει τα πιο φυσικά αποτελέσματα.Η τεχνική συμπληρώνεται με τροποποίηση της ελαστικότητας του χόνδρου με ειδική ράσπα. Η ωτοπλαστική στα παιδιά γίνεται με ολική αναισθησία και διαρκεί περίπου 2 ώρες.

Η παίδο ΩΡΛ Αργυρώ Κυπραίου διατηρεί ιατρείο στην Αθήνα με μεγάλη εμπειρία στον χώρο. Επικοινωνήστε για περισσότερες λεπτομέρειες.