ΙΓΜΟΡΙΤΙΔΑ

You are here:

Πως αντιμετωπίζεται η ιγμορίτιδα;

Οι επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ιγμορίτιδας έχουν εντυπωσιακά εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια. Παλαιότερα η χειρουργική των παραρρινίων γίνονταν μέσω εξωτερικών τομών στο πρόσωπο και μέσα από το στόμα. Απαιτούσαν εκτεταμένους πωματισμούς προκαλώντας στον ασθενή πόνο και δυσφορία , με μακρά περίοδο ανάρρωσης .Η πρόοδος της τεχνολογίας με τα ρινικά ενδοσκόπια έκανε απλούστερη τη χειρουργική αποκλειστικά διαμέσου της μύτης.

Το άκαμπτο ρινικό ενδοσκόπιο επιτρέπει στο χειρουργό να βλέπει μέσα στη μύτη και τα ιγμόρεια με ειδική βιντεοκάμερα προσαρμοσμένη στο ενδοσκόπιο.

Σήμερα η ενδοσκοπική χειρουργική γίνεται ανώδυνα με ελάχιστο πωματισμό και σύντομο χρόνο ανάρρωσης .

Ποιες οι ενδείξεις για επέμβαση για την ιγμορίτιδα;

Η πιο συχνή αιτία για να οδηγηθούμε σε ενδοσκοπική επέμβαση είναι η χρόνια ρινοκολπίτιδα – χρόνια ιγμορίτιδα. Πρόκειται για οίδημα στο εσωτερικό της μύτης και των ιγμορείων η οποία δεν υποχωρεί με τη φαρμακευτική αγωγή.

Η χρονιότητα καθορίζεται από την επιμονή της φλεγμονής πάνω από τρεις μήνες .

Η επιμένουσα φλεγμονή , ρινικοί πολύποδες (καλοήθεις προεξοχές από οίδημα του βλεννογόνου), αλλεργίες.

Αλλά λιγότερο συχνά αίτια χειρουργικής επέμβασης είναι : οι υποτροπιάζουσες φλεγμονές ( πολλά επεισόδια ιγμορίτιδας) , φλεγμονές ιγμορίων που προχωρούν προς το μάτι , το πρόσωπο ή τον εγκέφαλο.

Τι πρέπει να προσέχω πριν την επέμβαση;

Αναλύονται οι φαρμακευτικές αγωγές που έχει λάβει ως τώρα ο ασθενής.

Γίνεται αλλεργιολογικός έλεγχος .

Αξονική τομογραφία παραρρινικών κόλπων.

Φαρμακευτική αγωγή αναλόγως του περιστατικού, αντιβίωση , αντισταμινικά. Spray κορτιζόνης και λήψη κορτιζόνης για προετοιμασία του βλεννογόνου πριν το χειρουργείο.

Αποφεύγουμε τη λήψη ασπιρίνης και αντιφλεγμονώδη .

Πως γίνεται η ενδοσκοπική χειρουργική παραρρινίων;

Συνήθως με γενική αναισθησία. Το ειδικό ενδοσκόπιο εισέρχεται μέσα στη μύτη και έχει στόχο να αναγνωρίσει τα στενά κανάλια που συνδέουν τη μύτη με όλους τους παραρρίνιους κόπλους και να τα διευρύνει . Έτσι βελτιώνεται η παροχέτευση της βλέννης από τους κόλπους προς τη μύτη αλλά και εισέρχεται ελεύθερα ο αέρας . Τα ιγμόρεια βρίσκονται στα ζυγωματικά, οι ηθμοειδείς κόλποι ανάμεσα στα μάτια, οι μετωπιαίοι κόλποι στο μέτωπο και οι σφηνοειδείς κόλποι στο κέντρο του κεφαλιού. Η ιγμορίτιδα μπορεί να έχει προσβάλει μερικούς ή όλους τα τους κόλπους . Από την αξονική ο χειρουργός θα καθορίσει ποιους κόλπους πρέπει να διανοίξει . Κατά τη διάρκεια της ενδοσκοπικής χειρουργικής θα γίνει και ίσιωμα ( ευθειασμός ) στο ρινικό διάφραγμα . Οι ρινικές κόγχες που έχουν ρόλο να υγραίνουν και να φιλτράρουν τη μύτη μπορεί να χρειαστεί να μειωθούν χειρουργικά.

Ποσες μέρες κρατάει η ανάρρωση μετα το χειρουργείο για την ιγμορίτιδα;

Ελαφρύς ρινικός πωματισμός συνήθως απαιτείται για μία μέρα μετά την επέμβαση .Αναλόγως της έκτασης της επέμβασης θα δοθούν αντίστοιχα οδηγίες. Υπάρχει μετεγχειρητικό μπούκωμα στη μύτη από τις εκκρίσεις για τις πρώτες ημέρες .Η μετεγχειρητική αγωγή και οι συχνοί καθαρισμοί ολοκληρώνουν το έργο της επέμβασης και είναι εξίσου σημαντικοί. Μπορεί να απαιτηθούν εκτός από πλύσεις με φυσιολογικό ορό , spay κορτιζόνης και αντιβίωση.