Πλαστική ρινικού διαφράγματος με φύλλο PDS

fylloPDS

Τα τελευταία έτη στα Πανευρωπαϊκά και Διεθνή συνέδρια τονίζεται ο ρόλος της διατήρησης  του χόνδρου του διαφράγματος όχι μόνο στην κορυφή αλλά και στο εσωτερικό του ώστε η μύτη να είναι συμπαγής, να μη βουλιάζει με την πίεση και μην χαλάσει μετεγχειρητικά το σχήμα, το ύψος και η κλίση της.  Όταν όμως το διάφραγμα είναι πολύ στραβό, έχει κατάγματα, λοξά τμήματα η  λύση ως τώρα ήταν αυτά τα κομμάτια, να αφαιρούνται τελείως.

Αντί αυτού πρέπει να τα συρράψουμε όλα πάνω σε ένα ειδικό φύλλο απορροφήσιμου υλικού (PDS).

Μελέτες έχουν δείξει ότι με την πάροδο 6 – 8 μηνών νέες εστίες χόνδρου αναπτύσσονται στα κενά  που υπάρχουν και το διάφραγμα είναι πλέον καινούργιο, ακέραιο και ίσιο.

Το απορροφήσιμο αυτό φύλλο είναι στην πραγματικότητα ένας νάρθηκας, που επάνω θα στερεωθούν τα σπασμένα κομμάτια του χόνδρινου διαφράγματος, αφού προηγουμένως λειανθούν κατάλληλα. Η μέθοδος αυτή αποτελεί την εξωσωματική διαφραγματοπλαστική δίνοντας την δυνατότητα στον χειρουργό να διαπλάσει ένα καινούργιο διάφραγμα.

Μας δίνει μια πολύτιμη λύση στα ξαναχειρουργημένα περιστατικά, όπου έχουν αφαιρεθεί πολλά κομμάτια ή και όλο το ρινικό διάφραγμα. Με τη βοήθεια του νάρθηκα  γίνεται ανάπλαση με μοσχεύματα ωτικού χόνδρου. Ως αποτέλεσμα έχουμε βελτίωση στην αναπνοή αλλά  και αποκατάσταση του σχήματος της μύτης που αφορά την πτώση της κορυφής και το “βύθισμα” της ράχης (saddle).