Εισαγωγή στη ρινοπλαστική

ρινοπλαστική
Η ρινοπλαστική είναι μία αισθητική επέμβαση με επανορθωτικό χαρακτήρα και αφορά το σχήμα της μύτης, το οποίο μπορεί να:

  • Έχει κατασκευαστικές δυσμορφίες εκ γενετής (ηβός, λοξή ή γαμψή μύτη)
  • Είναι δύσμορφο εξαιτίας κάποιας αποτυχημένης επέμβασης ή τραυματισμού

Εξισορροπεί την μύτη σε σχέση με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου με διάφορες μεθόδους όπως:

  • Με την αφαίρεση του ήβου(καμπούρας)
  • Με την λέπτυνση των χόνδρων που σχηματίζονται στα ρουθούνια κ.λ.π.

Δίνει λύσεις στην ίδια επέμβαση, για όλα τα λειτουργικά προβλήματα αναπνοής(ρινικό διάφραγμα, ρινικές κόγχες)

Κάθε μύτη είναι ξεχωριστή και για να είναι οι αναλογίες φυσικές θα πρέπει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως είναι η ράχη και το κόκαλο της μύτης να μην μειώνονται υπερβολικά.

Η φυσική σκίαση της μύτης από το εσωτερικό χείλος του φρυδιού έως την κορυφή πρέπει να είναι διακριτή ενώ η ρινοχειλική γωνία δεν πρέπει να είναι αμβλεία , για να μη φαίνονται τα ρουθούνια ανασηκωμένα.

Επίσης, δεν πρέπει να υπάρχουν προεξοχές, εξογκώματα και βαθουλώματα στην επιφάνεια της μύτης.

Πότε μπορεί να εφαρμοστεί η ρινοπλαστική;

Θα πρέπει η ανάπτυξη του ασθενούς να έχει ολοκληρωθεί, οπότε συνήθως εφαρμόζεται κοντά στην ενηλικίωσή του. Βέβαια, δεν υπάρχει ανώτερο όριο ηλικίας για την διεξαγωγή της επέμβασης, συνεπώς, αν το επιτρέπει η υγεία του ενδιαφερόμενου, μπορεί να υποστεί ρινοπλαστική οποιαδήποτε στιγμή μετά την ενηλικίωσή του.

Πριν από την επέμβαση
  • Θα πρέπει να έχει γίνει μια συζήτηση ανάμεσα στον ενδιαφερόμενο και τον χειρουργό για να διευκρινισθεί τι πρέπει να διορθωθεί ώστε ο ασθενής να είναι ικανοποιημένος λειτουργικά και αισθητικά.
  • Ο χειρουργός θα προβεί σε μελέτη του χόνδρινου και οστέινου σκελετού της μύτης. Ύστερα, θα εξετάσει το ρινικό διάφραγμα και θα κάνει ενδοσκοπικό έλεγχο.
  • Η μύτη φωτογραφίζεται από διάφορες γωνίες, και στην συνέχεια αυτές αποθηκεύονται στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Μέσω προγράμματος, παρέχεται απεικονιστική πρόβλεψη του αποτελέσματος της επέμβασης.
  • Ο χειρουργός θα συλλέξει τα στοιχεία και με βάση την ανάλυσή τους θα ορίσει το σχεδιαστικό κομμάτι της επέμβασης και θα αποφασίσει τις τεχνικές που θα χρησιμοποιηθούν για να εξασφαλισθεί το καλύτερο αποτέλεσμα το οποίο θα φαίνεται φυσικό.
Επιλογή του κατάλληλου χειρουργού

Βασικό κομμάτι μιας επέμβασης είναι η γνώση εξειδικευμένων τεχνικών. Η απόδοση όμως άριστου αποτελέσματος, εξαρτάται από τον ίδιο τον χειρουργό και τις δυνατότητές του. Στοχεύοντας λοιπόν στο καλύτερο, ο αρμόδιος ιατρός, θα πρέπει να:

  • Είναι έμπειρος
  • Διαθέτει χειρουργική δεινότητα και αισθητική

Η επιτυχημένη ρινοπλαστική, εναρμονίζει τα χαρακτηριστικά του προσώπου και προσδίδει φυσική ομορφιά, νεανικότητα, ανανεωμένη και βελτιωμένη αυτοπεποίθηση.